CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

lørdag 8. mars 2008

Ambisiøse og hardt arbeidene eller bortskjemte og lite pliktoppfyllende?

Lest artikkelen om ”Egoistiske verdensmestre med puter under armene” av forfatteren Jason Dorsey? Han skriver om sin oppfattning av dagens unge forhold til jobb, karriere og arbeidsmoral.

«For foreldrene våre eller til og med for generasjon X var det utenkelig å ha en CV med fire jobber på ett år. Det er vår virkelighet. Og vi kommer til å fortsette å bytte jobb og prøve ut nye ting til vi finner ut hva som er perfekt for oss.»

Det er sant at vi «millenniene» er bortskjemte, men godene vi er bortskjemte med, hører likevel til i dagens samfunn. Det skal mer èn jobb til får man finner ut av noe man interesserer seg for. Dette gjelder vel generelt alle, men i vårt tilfelle har vi kanskje den fordelen av at vi har mulighetene til å gå fra jobb til jobb som det passer oss... Vi tar oss god tid og prøver ut mange forskjellige jobber før vi velger det vi vil gjøre resten av livet.

Før var det vanligere å gjøre det samme som foreldrene sine, men nå til dags har man mulighet til å velge bredere uansett bakgrunn og økonomi. Om en hel verden med millennier skulle fått den jobben de helst ville kunne man risikere å sitte igjen med en hel verden fylt med leger, journalister og advokater, som har en arbeids tid på to mak tre timer. Men for å kunne komme så langt som man vil, krever mange yrker mye jobbing og lang utdannelse. Vi ønsker å ha det så lett som mulig, men med det samfunnet som vi preger konkurranse og press arbeidsmarkedet.

«Den generasjonen som nå begynner å fylle opp arbeidsplassene, har vokst opp med en forventning om at de automatisk blir vinnere og at de alltid får belønning om det så bare er for å møte opp» (Mary Crane, Egoistiske verdensmestre med puter under armene)

Artikkelen har besluttet allerede ganske tidlig at vår generasjon er en gjeng med selvopptatte, teknologiavhengige, bortskjemte arbeidere som forventer å komme først på første forsøk. En av påstandene fra reportasjen hevder at vi millenniere har et mindre høytidelig forhold til arbeidslivet enn våre foreldre.

«I Norge har vi en mangel på arbeidskraft som vil vedvare, og dermed kan ungdom tillate seg å shoppe jobber. Med vår solide økonomi kan norske ungdommer tillate seg å ta større hensyn til selvutvikling enn til en trygg jobb»

Norske millenniere er mer opptatt av seg selv, men ikke nødvendigvis på en negativ måte. Millenniere bryr seg mer om at de finner en arbeidsplass der de kan ha det bra, og dette er en av grunnene til at vi bytter jobb stadig vekk.
På en annen side mener jeg vi jobber mye mer tidligere generasjoner. Vi har mye mer lekser og konkurransen begynner i fra ungdomskolen. Presset og forventningene og også høyere, de aller fleste av oss jobber som dyr, så jeg er egentlig uenig i at vi har ”puter under armene”.

Kildeliste:Egoistiske verdensmestre med puter under armene.

0 kommentarer: